Adrian Ghenie a deschis la Timișoara expoziția personală “Corpul imposibil”

Expoziția eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” a fost vernisată ieri la Timișoara în prezența artistului și a peste 400 de persoane. Expoziția, curatoriată de directoarea artistică a Fundației Art Encounters, Diana Marincu, reunește o amplă colecție de desene și câteva picturi ale artistului, special create pentru acest eveniment.

Suntem încântați că Adrian Ghenie a acceptat invitația noastră, a Fundației Art Encounters, de a expune la Timișoara începând cu 20 aprilie. Consider că Adrian este un artist important al generației sale, foarte cunoscut în România și în străinătate. Faptul că nu a mai avut o expoziție personală în România de atât de mulți ani nu face decât să adauge la bucuria noastră, a orașului și a admiratorilor săi. Expoziția face parte din programul permanent al Fundației Art Encounters și propune o serie de lucrări recente ale lui Adrian Ghenie, majoritatea desene pe o tematică extrem de actuală. Există deja un mare entuziasm în jurul vernisajului, precum și în jurul evenimentul special Meet the Artist, acolo unde publicul va avea ocazia să-l audă chiar pe artist vorbind despre lucrările și preocupările sale.

Ovidiu Șandor, Președinte Fundația Art Encounters

În cadrul „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” artistul continuă subiectele inspirate de perioada pandemică și izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu „lumea” avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste noi teme au de-a face cu relația complicată pe care omul modern și-a formulat-o cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Adrian Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.

Această expoziție se conjugă în mod fericit cu una dintre temele Bienalei Art Encounters de anul acesta, unde arta și tehnologia se întrepătrund, reflectând asupra instrumentelor gândirii contemporane. Noile picturi și desene ale lui Adrian Ghenie extind aceste gânduri spre anatomia corpului uman, spre o deconstrucție și reconstrucție a ei ca hibrid inevitabil. Cred că pentru public va fi interesant să descopere propunerea artistică a unui artist care se reinventează mereu și experimentează constant cu tehnica picturală.

Diana Marincu, curatoarea expoziției și directoarea artistică a Fundației Art Encounters

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 – 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit. „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” va beneficia și de un program de mediere, ce va fi anunțat pe parcurs, și de tururi ghidate, în fiecare zi de sâmbătă, între orele 17:00–18:00.

Sursă foto: Art Econunters