Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea în recital extraordinar la ICR Londra

Institutul Cultural Român și Ambasada României la Londra, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Fundația Culturală „Remember Enescu“, Asociația „Art in Conversation“ și Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, aduc în fața publicului londonez, în cadrul Seriei „Concertele Enescu”, doi muzicieni de talie internațională – violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea.

Concertul susținut de cei doi muzicieni va avea loc joi, 9 noiembrie 2023, ora 19:00, la sediul reprezentanței ICR Londra din Belgrave Square.

Mă onorează participarea în cadrul Seriei de Concerte „Remember Enescu”, prezentate la nivel internațional, și posibilitatea de a cânta muzica lui George Enescu, a marilor compozitori ai lumii, dar și a unor compozitori români contemporani în fața publicului european. Totodată, turneul este o foarte bună ocazie de a face cunoscut patrimoniul național și valorile românești și, nu în ultimul rând, de a vorbi despre Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, ca o destinație culturală europeană importantă.

Alexandru Tomescu

Repertoriul recitalului de vioară și pian cuprinde Meditație din opera Thaïs de Jules Massenet, Liebesleid și Liebesfreud de Fritz Kreisler, Centone di sonate Op. 64, MS 112: Sonata nr. 1 ȋn La minor de Niccolo Paganini, Balada și Impromptu concertant de George Enescu, precum şi o creație a compozitorului contemporan Călin Huma, Concertul pentru vioară şi pian.

Este o onoare și o imensă bucurie pentru ICR Londra să prezinte concertul violonistului Alexandru Tomescu și al pianistei Sînziana Mircea. Talentul și carisma muzicienilor români precum și repertoriul atent ales vor încânta deopotrivă publicul britanic și membrii comunității românești din Regatul Unit. Multe mulțumiri partenerilor care au făcut acest concert posibil.

Aura Woodward, director ICR Londra

Seria „Concertele Enescu” se desfășoară, fără întrerupere, sub egida Societății Enescu din Marea Britanie, încă din 2007. De-a lungul anilor, au concertat sute de muzicieni români, britanici și internaționali, uniți prin pasiunea de a aduce compozițiile enesciene în prim plan și de a le prezenta în context internațional, conservând astfel memoria geniului tutelar al muzicii românești.

Sezonul 2023-2024 al Concertelor Enescu a debutat cu recitalul lui Gabriel Croitoru pe vioara Guarneri „Catedrala” a lui George Enescu și continuă cu cel al lui Alexandru Tomescu, care va mânui vioara Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702.