[EXCLUSIV] Alin Roșca, RepsMate: Este ideal să ai competiție, pentru că în momentul în care nu ai pe nimeni în jurul tău, faci lucrurile mult mai relaxat

În ultimii ani, unul dintre indicatorii cei mai buni cu privire la cât de dinamică este societatea românească a devenit cel al startup-urilor. Sigur, există tradiționalele subiecte ale sănătății, infrastructurii și educației, dar, mai nou, în funcție de cât de multe și/sau dinamice sunt startup-urile românești, ne putem da seama, într-o oarecare măsură, încotro evoluăm.

Acesta este motivul pentru care am stat de vorbă cu Alin Roșca, fondator al platformei RepsMate, care folosește inteligenţa artificială pentru a monitoriza, analiza, evalua și optimiza automat 100% din conversaţiile telefonice și chat din contact centere.

Înainte să ajungem la startup-uri însă, Alin mi-a împărtășit mai multe despre primii săi pași în direcția pe care a parcurs-o ca să ajungă la RepsMate, mai precis faptul că în clasele a unsprezecea și jumătate din a doisprezecea, a fost la Teatru (Teatrul Studențesc Podul, n.r.).

Când s-a terminat primul semestru însă, povestește Alin, tatăl său a venit cu ideea de SRI, făcându-i o propunere în sensul acesta.

Mi s-a părut mult mai atractivă decât teatrul și am zis că da, o să renunț la teatru și o să dau la SRI. Ideea este că, deși am luat toate testele care au fost până în BAC, după Bacalaureat eu trebuia să plec într-o vacanță chiar în ziua când se afișau rezultatele la BAC. Cei de la SRI mi-au spus însă că nu știau sigur dacă o să mă lase să plec și lucrul acesta m-a determinat să nu mai vreau să continui, pentru că mi-am dat seama că de fapt nu o să am foarte multă libertate și va trebui să respect tot ce mi se spune. Lucrul acesta nu a făcut parte din valorile mele și atunci am preferat să renunț la SRI.

Alin Roșca, fondator RepsMate

Dacă nu ar fi fost acest episod, Alin recunoaște faptul că astăzi cu siguranță era la SRI.

Cât despre contactul cu Occidentul și felul în care acesta l-a pus pe traiectoria actuală, acesta spune că a avut trei plecări în decursul vremii, dintre care două mai mari, una dintre ele fiind în Olanda, de un an și jumătate, iar cealaltă în Marea Britanie, de doi ani.

Între acestea două, fondatorul RepsMate povestește însă că a mai fost plecat trei-patru luni, tot în Marea Britanie, la un moment dat.

Pe de altă parte, afirmă Alin Roșca, nu numai în plecările acestea a avut contact cu Occidentul.

Eu și în perioada în care am mers la filmări, perioada mea de actorie, care a început undeva la 7-8 ani și a continuat până la liceu inclusiv, cu filme și reclame, am avut contact cu regizori din Occident care veneau în România să filmeze. Cumva cred că de atunci am început eu să gândesc puțin diferit, pentru că oamenii respectivi mă încurajau. Deși în România lumea poate nu te încurajează la fel de mult să încerci să faci lucruri diferite, ei tot timpul veneau și ne felicitau pentru tot ceea ce făceam, eu și sora mea.

Alin Roșca, fondator RepsMate

Mai mult, își amintește fondatorul RepsMate, ulterior, în momentul când a ajuns în Olanda și Marea Britanie, lucrurile s-au petrecut similar, toate persoanele cu care a interacționat încurajându-l să încerce lucruri, chiar dacă, spune el, poate nu erau cele mai bune idei.

Cât despre parcursul antreprenorial ulterior, Alin arată că, poate și datorită faptului că este o fire foarte optimistă, nu a văzut niciun eșec ca fiind un eșec „fatal”, aducând în acest sens exemplul primului său start-up, Top World Traders.

Astfel, arată antreprenorul, în perioada respectivă nu s-a materializat nimic din acea idee, deși muncise destul de mult la ea, dar asta, crede Alin, și din cauza faptului că la momentul de atunci ecosistemul (de startup-uri, n.r.) din România nu era dezvoltat și nici nu avea foarte multă experiență sau persoane de la care să poată învăța.

Atunci aveam 20 de ani, am stat, am făcut foarte mult research, am investit într-un MVP (minimum viable product, n.r.), plătind un programator ca să îl dezvolte, am tranzacționat și am pierdut și o sumă de bani ca să învăț de ce pierd traderii din retail banii, iar ulterior am făcut un business plan de vreo 50 de pagini, iar suma pe care eu am considerat-o necesară în businessul respectiv era de un milion de euro.

Alin Roșca, fondator RepsMate

Unul dintre lucrurile importante pe care le-a învățat însă Alin Roșca din această experiență este că trebuie să perseverezi și să construiești o echipă ca să reușești.

Cât despre competitorii RepsMate, aceștia sunt doi, indirecți, locali.

„Sincer să fiu”, spune fondatorul startup-ului, „cred că este ideal să ai competiție, pentru că în momentul în care nu ai pe nimeni în jurul tău, faci lucrurile mult mai relaxat”.

Astfel, completează el, când știi că este cineva care dezvoltă un produs relativ similar, știi că și tu trebuie să te miști agil, să stai tot timpul în fața respectivului competitor și să accelerezi procesele.

Unul dintre competitorii indirecți, adaugă Alin Roșca, vine dintr-o firmă care oferă companiilor centralele telefonice, un provider de voice over IP, prin intermediul căruia se realizează practic comunicarea dintre agenți și clienți.

De asemenea, mai spune Alin Roșca, mai există Vatis Tech, care este o soluție de speech recognition, de transcriere.

Noi am dezvoltat un produs special conceput pentru a acoperi o nevoie complexă, inclusiv modulul de speech recognition a fost antrenat doar pe date din call centere peste care am dezvoltat funcționalități care rezolvă nevoi punctuale.

Alin Roșca, fondator RepsMate

Cât privește recenta listare pe platforma de crowdfunding Ronin, fondatorul RepsMate spune că o mare parte dintre investitorii care s-au alăturat startup-ului înțeleg foarte bine industria sau tehnologia pe care RepsMate o dezvoltă.

De asemenea, acesta a oferit și câteva date privind investitorii, spunând că vârsta lor este vârsta medie, undeva între 35 și 50 de ani, RepsMate având investitori inclusiv din Franța și din SUA.

„Majoritatea investitorilor sunt profesioniști care acoperă diverse nevoi ale echipei noastre sau ale business-ului”, mai povestește Alin Roșca, „de exemplu pe zona de R&D (research & development, n.r.) avem un AI Engineer care lucrează la Adobe în SUA și un Profesor Asociat care conduce departamentul de R&D de la o universitate din Franța„.

Cât despre cel mai mare tichet investit prin listarea pe Ronin, acesta a fost de 200.000 de euro, existând și tichete mici.

Alin Roșca s-a referit de asemenea și la noii clienți, de exemplu TBI Bank, cu ajutorul căruia RepsMate deschide un nou use case în zona de Collections.

„Este un avantaj foarte mare să avem clienți din industrii variate”, adaugă antreprenorul, „pentru că putem înțelege și dezvolta use case-uri și funcționalități noi în cadrul platformei RepsMate”.

Un lucru pe care noi încercăm să-l facem este knowledge sharing între companii similare și între industrii. Adică dacă descoperim un use case bun pe industria de retail, care s-ar aplica inclusiv în banking, încercăm să generalizăm funcționalitatea respectivă ca să poată fi aplicată și să aducă mai multă valoare tuturor clienților.

Alin Roșca, fondator RepsMate

Totodată, mai adaugă acesta, în zona de Collections, unul dintre planurile companiei este să dezvolte un modul de inteligență artificială care va ajuta companiile să înțeleagă nevoile specifice ale fiecărui client privind PTP (promise to pay, n.r.).

Nu în ultimul rând, Alin Roșca spune că o vorbă pe care unul dintre advisorii RepsMate i-a spus-o la un moment dat, din ce a observat din ecosistemul local, sună în felul următor: Toți investitorii vor să „mulgă” vaca, dar foarte puțini o duc și la păscut.

„Cred că sunt niște vorbe înțelepte”, concluzionează fondatorul RepsMate, „pentru că startup-urile au nevoie de bani ca să-și crească echipa, dar în aceeași măsură au nevoie de implicarea, de network-ul și knowledge-ul investitorilor. Fondatorii au nevoie să fie ajutați proactiv, ca să reducă cât mai mulți pași, altfel procesul va fi la fel de lung ca și cum nu ar fi ei acolo„.