Ambulanță Privată Giurgiu și Comuna Izvoarele au pus bazele primului Centru Medical Regional Integrat din mediul rural din județul Giurgiu

La Centrul Cultural din Comuna Izvoarele, județul Giurgiu, a avut loc primul eveniment de promovare a prevenției medicale și a accesului populației din județul Giurgiu din mediul rural la servicii medicale de calitate. Evenimentul a fost organizat de Ambulanță Privată Giurgiu în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Comunei Izvoarele.

La eveniment au participat cetățeni din comuna Izvoarele, reprezentanți ai administrației publice locale, medicul de la centrul de Permanență Izvoarele, dar și alți factori interesați în promovarea serviciilor medicale de calitate.

În cadrul evenimentului, Adina Andreea Popa, manager de proiect, a prezentat obiectivele proiectului ”Creșterea gradului de acces al populației la servicii medicale specializate la domiciliu prin înființarea serviciului de ambulanță privată în Județul Giurgiu”, finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiect ce își propune să crească accesul populației din județul Giurgiu la servicii medicale specializate și totodată să ofere servicii profesioniste, contribuind astfel la creșterea calității vieții persoanelor din mediul rural și urban.

A doua secțiune de prezentări a adus in discuție promovarea sănătății, care, conform inițiatorilor, trebuie să înceapă de preferat de la o vârstă fragedă, existând în acest sens numeroase studii care demonstrează că prevenția salvează vieți, iar analizele și testele de screening periodice sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de ea însăși.

Prin urmare, spun inițiatorii proiectului, este foarte important să înțelegem că principiul „dacă nu mă doare, nu am nimic”, nu mai poate fi aplicat și că depistarea așa-numitelor „boli silențioase” poate fi realizată doar dacă pacientul este conștient de stilul său de viață și de riscurile la care este expus.

Au fost prezentate de asemenea pachete de servicii medicale speciale pentru membrii comunității, acestea fiind gratuite pentru persoanele asigurate și contra cost pentru persoanele neasigurate.

Prezent la eveniment, medicul de familie Rodica Stoica, Centrul de Permanență Izvoarele, a subliniat necesitatea unor astfel de evenimente de informare a populației, accentuând faptul că prevenția ar trebui începută de la vârste fragede, iar educația privind primul ajutor ar trebui predată obligatoriu în școli.

Psihologul prezent la eveniment, Cornel Bertea Hanganu, a precizat că liniștea adusă de analizele periodice este importantă pentru atât sănătatea emoțională cât și pentru sănătatea fizică, aceste analize putând trage anumite semnale de alarmă atât de necesare pentru a se evita cronicizarea afecțiunilor medicale.

Primarul Comunei Izvoarele, domnul Silviu Cazacu, a precizat de asemenea că astfel de evenimente de informare sunt importante pentru toți cetățenii comunei Izvoarele și că își dorește, prin prisma faptului că, la nivel local, comuna Izvoarele are servicii descentralizate (Centrul de permanență, Evidența populației etc.) ce deservesc comunele învecinate, înființarea primului Centru Medical Regional Integrat din mediul rural din județul Giurgiu, Consiliul Local Izvoarele având disponibilitatea de a pune la dispoziție terenul necesar pentru acest proiect strategic.

Sursă foto: Mat Napo / Unsplash