Bienala Art Encounters va reuni artiști din 21 de țări la Timișoara

Curatoriată de Adrian Notz, membru activ în cadrul centrului de inteligenţă artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zurich, ediția din acest an a Bienalei Art Encounters se intitulează sugestiv My Rhino Is Not a Myth. art science fictions, și explorează relația dintre tehnologie, inovație și artă.

Evenimentul se va desfășura în perioada 19 mai – 16 iulie 2023 în 9 spații din Timișoara. Anul acesta, Bienala Art Encounters aduce împreună peste 60 artiști din 21 țări, dintre care 13 cu noi lucrări, special concepute pentru acest eveniment.

Această a cincea ediție a Bienalei Art Encounters reprezintă un moment foarte important pentru noi deoarece continuă câteva dintre trăsăturile definitorii ale identității Bienalei de până acum, precum susținerea de noi producții de artă, încurajarea tinerelor generații de artiști din România și din regiune, inspirația preluată din orașul Timișoara, utilizarea spațiilor neconvenționale, parteneriatele locale, naționale și internaționale, medierea culturală ca un nucleu de bază al eforturilor noastre, adăugând la acestea o nouă perspectivă curatorială asupra împletirii artei cu știința, a cercetării artistice astăzi și a formelor de tip artist-run space care s-au dezvoltat – deloc întâmplător – la Timișoara. Acestea au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie.

Diana Marincu, directoarea artistică a fundației

Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Contemporană anunță în premieră expoziția–satelit Black Cloud a renumitului artist mexican Carlos Amorales. Instalația Black Cloud va putea fi admirată mai întâi la Timișoara, în interiorul unui tramvai personalizat, apoi în cadrul expoziției-satelit organizată în parteneriat cu MNAC, ce va fi deschisă publicului pe 25 mai până în luna septembrie 2023.

Lucrarea Black Cloud este inspirată de lunga migrație anuală de circa 4.000 de km, din America de Nord către Mexic, a uneia din cele mai mari și spectaculoase lepidoptere oferite de natură: Fluturele Monarh. Concepute ca o invazie de masă a spațiului muzeal de către treizeci de specii diferite de fluturi și molii, aceste decupaje suspendate din hârtie neagră se constituie într-un foarte delicat și suprarealist montaj.

Salutăm parteneriatul cu Fundația Art Encounters, o instituție unică în peisajul cultural din România, prin acest prim proiect comun, derulat în cadrul Bienalei Art Encounters 2023 – inserția expoziției-satelit a lui Carlos Amorales la MNAC, în Sala de Marmură. Asocierea cu inițiative din alte centre culturale, ca prestigioasa Bienală din Timișoara, este parte din politica Muzeului de a-și extinde activitatea la nivel național, în diferite formate relevante, precum și de a întări, prin exemple de bună practică, axa public-privat în dezvoltarea programelor culturale.

Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană al României

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO și TAZZ.

Sursă foto: Carlos Amorales – Black Cloud/dbopeople