Binomul Ciucă-Ciolacu turează motoarele. Din uniunea lor ar putea apărea o creatură nouă, numită Marcel Ciucă

Politica din România e ca nicio alta. În ce sens?

În sensul în care, una votezi și alta primești la guvernare. Iar exemplul acestei struțo-cămile USL 2.0. este cum nu se poate mai bun, asta însemnând că una votezi, să zicem PSD, și alta primești, respectiv, cum ar fi momentul actual, pe Nicolae Ciucă.

Dar ce să-i faci, așa e într-o țară în care partidele nu mai au absolut nicio reprezentatvitate, la niciun nivel, iar pe cale de consecință aritmetica politică nu mai ajută pe absolut nimeni. Adică nici pe cei din partide, și nici pe cei din popor.

Așa se face că în curând, undeva în luna mai, vom avea ceva nemaiântâlnit oriunde în lume. Niște băieți din partide diferite pur și simplu se dau jos din fotoliile pe care stau și fac schimb între ei. Iar ei numesc asta politică.

Spre comparație, încercați să vă imaginați, să zicem în Germania, faptul că, brusc, la jumătate de mandat, Olaf Scholz se duce la șeful CDU și-i spune, băi, știi ceva? Eu nu mai pot să fiu cancelar pentru că, îți aduci aminte, nici pe mine nici pe tine la SPD nu ne-au votat suficienți oameni ca să avem majoritate și atunci – mai știi ce le-am promis? Că facem schimb de locuri. Deci hai, dă-te tu de pe foltoliu ăla, io de pe al meu și hai să facem schimb.

Sună halucinant, dar păstrând proporțiile, cam așa ar arăta situația din România transpusă într-o țară ca Germania. Te doare mintea.

Singura diferență este că, România, fiind o țară unde nu se poate aplica nicio regulă, deci nici cea a vieții politice, noi vom trăi pe pielea noastră un experiment politic nemaivăzut. Serios.

Asta ca să nu mai pomenim reacțiile care vor veni din afară: Stai, ăla, Mr.Ciolacu, nu era… Ba da, știi, dar așa e la ei, s-au schimbat între ei la jumătate de mandat. Aha. Tare.

Da, exact, ar răspunde interlocutorul după acest schimb de replici. Așa e politica în România. Să nu ne mai gândim, oricum nu vom putea înțelege.