Cel mai bun jurnalism din România a fost premiat în cadrul Galei Superscrieri #12

Cele mai valoroase materiale jurnalistice publicate în 2022 în România au fost premiate aseară în cadrul celei de-a XII-a ediții a Galei Premiilor Superscrieri, eveniment organizat de Fundația Friends For Friends și care evidențiază în fiecare an vocile puternice din jurnalismul românesc.

Anul acesta au fost nominalizate 46 de materiale (presă scrisă, audio, video și foto) la nouă categorii de concurs: Civic Influencers, Debut Jurnalistic, Presă Locală, Reportaj, Investigație, Opinie, TV & Video-jurnalism, Audio/Podcast și Fotojurnalism (Fotografie documentară și Fotografie de news). Alături de acestea, au fost acordate Premiile Onorifice și Premiile Speciale.

Tema Superscrieri din 2023 a fost „Noile generații – Lupii tineri prind gustul presei”, care a pus în lumină noile generații, provocările pe care le înfruntă, și nevoia de a le oferi grijă, susținere, ghidaj și curaj, într-o lume în care democrația este pusă la încercare.

Marele premiu al Galei, Superscrierea Anului, în valoare de 3.000 de euro, a fost acordat jurnaliștilor Victor Ilie, Mihai Voinea și Cristian Delcea, pentru investigația „Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder, premiată și la categoria Investigație.

Cea mai mare parte a presei din România este cumpărată de partide. Este îngrozitor de trist. Materialul nostru a pornit de la un whistleblower, un om care ar merita sa fie aici, dar nu știm cine este. Un om care ne-a trimis un email criptat în care ne-a spus: «Vă urmăresc de mult timp, am niște documente si am încredere că voi știți să faceți ceva important cu ele. Pe unul dintre zidurile clădirii voastre este o bucată de metal rotundă. Mergeți acolo și veți găsi un stick pe care l-am lăsat azi-noapte». Așa a început acest material și cred că atât timp cât vor exista astfel de oameni, va exista și presă a cărei tăcere nu va putea fi cumpărată de nimeni.

Mihai Voinea, jurnalist co-fondator Recorder

Premiul Juriului a mers către o reprezentantă a noii generații de jurnaliști, Andreea Vîlcu, pentru materialul „Să fii sărac e o rușine”, publicat în Decât o Revistă (nominalizat la categoria Debut jurnalistic).

Acest premiu validează poveștile oamenilor care au trăit povești similare cu a mea. Când mă gândeam să scriu acest articol, aveam încredere că povestea își va găsi locul, iar discutând cu editorul meu, Cristi Lupșa, despre ceea ce îmi doresc de la eseu, îi spuneam că, și dacă doi-trei oameni cu o experiență similară îmi spun că se simt mai puțin singuri, eu sunt mulțumită. După ce am publicat eseul am primit sute de mesaje în care oamenii mi-au povestit prin ce au trecut, spunând că i-a ajutat povestea mea în procesul lor de vindecare și că nu mai simt aceeași rușine și vinovăție. Iar iubirea lor este cel mai important lucru pentru mine. Mă bucur că există un premiu pentru o poveste ca a mea, o poveste care ar fi putut fi scrisă de oricine, pentru că astfel de povești contează în lume.

Andreea Vîlcu, fost jurnalist Decât o Revistă, în prezent la Libertatea

Premiul întâi pentru Debut Jurnalistic a fost câștigat de Iulia Stănoiu, pentru seria de investigații „Președinte de județ”, publicată pe Context.ro.

„Este un debut în adevăratul sens al cuvântului pentru noi. Este prima mea investigație și investigația cu care s-a lansat publicația în urmă cu un an. Munca aceasta o dedic copiilor mei, o fac pentru viitorul lor și promit că mă voi asigura că viitorul lor va fi mai bun decât ne gândim ca poate fi în acest moment. Viitorul nostru trebuie să fie mai bun decât preconizăm acum”, a spus Iulia Stănoiu, jurnalist Context.ro.

Premiul Superscrierea Cititorilor, selectat prin vot de către cititori, a mers către jurnalista Elena Stancu pentru „Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România” (Teleleu.eu și Libertatea).

O noutate în această competiție a fost premierea unor noi forme de conținut, prin categoria de concurs, „Civic Influencers” – dedicată celor care creează conținut în spirit civic sau social în mediul online, pe orice platformă. Categoria recunoaște creatorii de conținut care aduc în fața publicului teme sociale de importanță generală pentru societate în mod responsabil, încurajează implicarea civică și au rol educativ pe diverse subiecte.

Premiul întâi a fost acordat unei voci cu tot mai mult impact în mediul online, Cătălin Moise, pentru „O nouă istorie a umanității”.

Ce m-a frapat este că văd din ce în ce mai multă tehnologie, chiar și OSINT, acele strategii de open-source intelligence în materialele care au fost jurizate la această ediție. Cred că sunt lupi tineri care vin cu tehnologie nouă, care vin cu mintea fresh, ceea ce îmi dă multă speranță. Este o infuzie nu doar de sânge nou, ci de idei. Văd acest lucru în toată regiunea pentru că eu lucrez cu o organizație globală prin care suntem prezenți pe șase continente. Anul acest este unul foarte, foarte important și este un punct critic fiindcă este într-adevăr o luptă pentru democrație care a început cu invazia Rusiei în Ucraina. Și cred că este un an critic care o să schimbe și jurnalismul în mare, mare parte. Este un val nou de informație, un val nou de a face lucrurile, de a investiga, de a scrie materialele.

Paul Radu, jurnalist, președintele juriului Superscrieri și director The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP

Cine a făcut parte din juriu

Lista de câștigători finali a fost selectată de juriu format din 25 de jurnaliști, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție.

Membrii juriului au fost: Paul Radu (co-fondator OCCRP) – președintele juriului, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Tudor Mușat, Vlad Stoicescu;

Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz și Octav Ganea pentru jurizarea categoriei Fotojurnalism;

Cosmin Pojoranu și Monica Jitariuc pentru jurizarea categoriei Civic Influencers;

Andrei Ciurcanu pentru jurizarea premiului special „Animal Welfare în România”.

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situație de conflict de interese.