Ciucă tot insistă cu comasarea alegerilor: Căutăm soluții pentru comasarea a cel puțin două rânduri de alegeri în 2024

Coaliţia de guvernare caută în continuare soluţii pentru comasarea măcar a două scrutine dintre cele programate pentru anul viitor, a declarat premierul Nicolae Ciucă, adăugând că, pe de o parte, două treimi din electorat, conform sondajelor de opinie, îşi doreşte această comasare, iar pe de altă parte s-ar câştiga mai mult timp pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

„Atunci când am discutat comasarea alegerilor nu am făcut-o voluntar, ci am avut în vedere că, în urma sondajelor efectuate la nivelul fiecărui partid, şi cu toţii ştim, toţi partenerii din coaliţie, peste două treimi dintre români văd anul 2024, cu patru – cinci runde de alegeri, ca fiind unul cât se poate de aglomerat. Şi, cum vă spuneam, această proporţie de peste două treimi este de acord ca numărul de alegeri să fie redus. Şi, atunci, căutăm împreună soluţii pentru ca cel puţin două dintre ele să poată să fie comasate, măcar să reducem cu un rând de alegeri”, a afirmat Ciucă, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă s-a ajuns la o variantă în privinţa comasării alegerilor de anul viitor.

Potrivit premierului, anul viitor nu poate fi dedicat preponderent alegerilor, chiar dacă este un an electoral, în detrimentul gestionării chestiunilor legate de guvernare.

Ţinând cont de perioada de campanie, ţinând cont de intervalul dintre alegeri, perioada în care, în loc să ne ocupăm de ceea ce înseamnă componenta executivă, va fi o campanie politică şi nu ne putem permite să pierdem aproape un an de zile în tot acest ansamblu în care trebuie să gestionăm fondurile din PNRR, fondurile din Cadrul Multianual Financiar şi, desigur, ceea ce avem în programul de guvernare. Chiar dacă este an electoral, nu înseamnă că lăsăm totul deoparte şi ne ocupăm doar de alegeri.

Nicolae Ciucă

Pe de altă parte, trebuie repetat că premierului i s-a explicat, în repetate rânduri, că acest lucru nu ar fi constituțional. Având în vedere teama uriașă de absenteism, însă, partidul aflat la guvernare îi dă înainte cu această idee.

Sursă foto: Facebook / Nicolae Ciucă