Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, i se cere reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români

Dacian Cioloş, fost prim-ministru al Guvernului României şi comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a transmis o solicitare către actualul comisar Janusz Wojciechowski, prin care cere reevaluarea cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii români afectaţi de războiul din Ucraina, se arată în postarea de pe contul de socializare al fostului ministru al Agriculturii (2007-2008).


„Vă scriu despre pachetul de compensaţii pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din ţările cele mai afectate de războiul din Ucraina, şi anume România, Bulgaria şi Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realităţii situaţiei pe care o îndură fermierii români şi este total insuficient pentru a compensa pierderile şi impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale„, se menţionează în introducerea scrisorii europarlamentarului român.

Acesta precizează de asemenea că România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în ţări terţe, prin portul Constanţa.

”Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producţia de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. (…) Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura şocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la preţuri mult mai mici decât cele de pe pieţele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piaţa internă, capacităţile de depozitare şi au pus presiune scăzând preţurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preţ scăzut provenite din Ucraina, care intră în România sub liberalizarea temporară a comerţului UE cu Ucraina. (…) Fermierii români sunt în pragul falimentului şi au mare nevoie de sprijin financiar”, precizează europarlamentarul român.

El îi solicită comisarului european pentru Agricultură să reconsidere cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi.

”Ţinând cont de situaţia reală şi de suferinţa fermierilor români, vă solicit urgent să reconsideraţi cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi. Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situaţiei de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autorităţile române pe această temă, ci şi evaluarea situaţiei cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la faţa locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depăşite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înţelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate”, a mai transmis Cioloş.

Potrivit acestuia, România a arătat întotdeauna ”solidaritate şi sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiaţii care fug de război şi deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene”.

Fermierii români, care sunt printre cei mai afectaţi de conflictul ucrainean, trebuie să fie trataţi corect de către Uniunea Europeană şi să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esenţial pentru supravieţuirea multor fermieri români expuşi riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci şi securitatea alimentară la nivel mondial”, explică Dacian Cioloş în solicitarea către comisar.