Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a premiat campionii competiției „Cum producem și cine consumă?”

În cadrul Galei Dezvoltării Durabile, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a premiat cinci „campioni” în domeniul PRODUCȚIEI ȘI CONSUMULUI RESPONSABILE.

Am ajuns, iată, la cea de-a treia ediție a Galei pe care am realizat-o alături de partenerul nostru, Televiziunea Română, și prin care apreciem, an de an, cunoștințele și calitatea transpuse în proiecte. Este important să promovăm acele inițiative inspirate care aduc esența dezvoltării durabile mai aproape de comunitățile locale. Sperăm ca exemplul lor să fie urmat și de alții.

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Campioni ediției 2023 sunt organizații care au derulat proiecte de succes bazate pe modele sustenabile de producție sau pe soluții de educare/informare în vederea adoptării unor comportamente responsabile de consum:

GRĂDINIȚA NR. 35 BRAȘOV – la categoria ȘCOLI, cu proiectul Protectorii naturii
Asociația ATELIERE FĂRĂ FRONTIERE – la categoria ONG, cu proiectul Firmă socială și ecologică bio&co
TEATRUL DE ANIMAȚIE ȚĂNDĂRICĂ – la categoria ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ, cu proiectul Introducing MetaPuppet
TRANSAVIA SA – la categoria SOCIETĂȚI COMERCIALE, cu proiectul De la bob la furculiță. Zero pierderi
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA – la categoria UNIVERSITĂȚI ȘI CERCETARE, cu proiectul Grădina Urbană UVT

Calitatea foarte bună a proiectelor înscrise în competiție a pus la mare încercare juriul format din: Aura Răducu, fost ministru al fondurilor europene, specialist în investiții de amploare, în infrastructură și dezvoltare regională, Andreea Paul, conferențiar la ASE București, inițiatoare a think tank-ului INACO, fostă cercetătoare la Institutul de Economie al Academiei Române și deputat în Parlamentul României, respectiv consilierul Cristian Iordache, reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Concursul face parte dintr-un demers mai amplu al Departamentului Dezvoltării Durabile, care a început în 2021 când au fost premiații campionii EDUCAȚIEI, în 2022 cei din domeniul APEI, iar în cadrul Galei din 2023 a fost anunțat domeniul competiției din 2024: digitalizare.

În fiecare an, competiția care îi premiază de campionii dezvoltării durabile se adresează următoarelor categorii:

ONG: ONG-uri sau grupuri de inițiativă,
ȘCOLI: Școli, licee, grădinițe, Inspectorate școlare județene, instituții de tipul „Palatul Copiilor”, „Casa Corpului Didactic” sau similar,
UNIVERSITĂȚI ȘI CERCETARE: Universități și institute de cercetare & dezvoltare,
ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ: Instituții ale administrației publice locale și centrale (Primării, Direcțiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, alte instituții ale administrației centrale sau locale, servicii deconcentrate),
SOCIETĂȚI COMERCIALE.

Sursă foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României