Diana Smeu, AIFF: Piața filmelor americane pe care le putem prezenta la festival este din ce în ce mai restrânsă și costurile acestora din ce în ce mai mari

Ediția de anul acesta a American Independent Film Festival începe cu o nouă formulă de desfășurare, după cum a declarat Diana Smeu, Coordonatoarea de proiect a celei de șaptea ediții AIFF pentru wordspell.ro, fiind vorba despre patru zile de proiecții la cinema Elvire Popesco și la cinema Eforie.

Apoi, festivalul va continua cu o ediție outdoor în perioada 23-25 iunie, în care vor fi aduse food trucks și vor fi proiectate filme în aer liber, în așa fel încât organizatorii să vină în întâmpinarea publicului pentru a le oferi o experiență mai interesantă.

Cât despre partea de proiecții ce încep din data de 21 aprilie, AIFF a pregătit unele dintre cele mai importante filme americane care au avut premiera anul trecut și la începutul lui 2023, cu premiere la Sundance, de exemplu, dar și trei talk-uri interesante, dintre care o dezbatere ce își propune să clarifice modalitatea de funcționare în practică a CASH-rebate-ului, dar și una care aduce în discuție drumul spre un scenariu TV de succes, precum și relația dintre scenarist și producător.

Highlight-urile ediției actuale ar fi Women talking, un film care a câștigat la Oscar premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, apoi The Whale, care este revenirea regizorului Darren Aronofsky, film premiat pentru cel mai bun actor, A Thousand and One, cu care deschidem festivalul la cinema Eforie, care a câștigat marele premiu al juriului la Sundance anul acesta și un special preview al primului episod Spy/Master, care este și o producție românească în același timp și care a fost selectată și la Berlin anul acesta, în secțiunea Berlinale Series.

Diana Smeu, Coordonator proiect AIFF #7

Pe de altă parte, afirmă coordonatoarea de proiect, fiind filme americane, acestea sunt foarte scumpe, iar obținerea drepturilor pentru acestea devine tot mai grea cu fiecare an care trece, pentru că de obicei aceste producții au deal-uri destul de restrictive cu platforme de streaming cum ar fi Disney sau Netflix.

Așadar, afirmă Diana Smeu, piața filmelor americane pe care organizatorii festivalului le pot prezenta la festival este din ce în ce mai restrânsă, iar costurile acestora din ce în ce mai mari.

Nu în ultimul rând, mai spune aceasta, ediția AIFF de anul acesta are în același timp și o misiune umanitară, toate încasările din bilete urmând să fie donate către trei asociații non-guvernamentale.

Astfel, anul acesta destinatarii încasărilor vor fi ONG-uri care susțin interzicerea transportului de animale vii sau ajută animalele cum ar fi câinii comunitari.

Sursă foto: Ionuț Rusu pentru AIFF