Dragoș Popescu, finanțareprincredit: 3 sfaturi pentru clienții care vor să ia credite în această perioadă

Fondatorul companiei de consiliere și intermediere financiar – bancară finanțareprincredit, Dragoș Popescu, explică faptul că dobânzile creditelor au crescut foarte mult începând cu finalul anului 2021, acum practic dublându-se față de începutul anului respectiv. De aceea, afirmă el, este cel mai bine ca doritorii să se uite la toate costurile creditului, în loc să se uite la DAE, care este un calcul de marketing al dobânzii.

De asemenea, exlică acesta, costurile la care ar trebui să se uite consumatorul de credite sunt: dobânda, valoarea ei și tipul de dobândă, fixă sau variabilă, comisioanele lunare sau anuale, comisionul de analiză dosar și comisionul de rambursare anticipată.

Cât privește disputa dobândă fixă-dobândă variabilă, antreprenorul spune că la creditele ipotecare nu există dobândă fixă pe toată perioada creditului, ci doar pe 3-5 ani.

Mai mult, afirmă acesta, de fapt există doar o bancă ce oferă dobândă fixă pe toată perioada creditului, dar, după părerea sa, nu este rentabil ca cineva să ia un credit cu dobândă fixă pe toată perioada creditului.

Cred că la creditele ipotecare se poate specula cum vei lua un credit, adică cine a luat credit cu dobândă fixă în 2021, acum este într-un mare avantaj, iar cine a luat credit cu dobândă variabilă în 2021 a cam greșit. Totuși lucrurile par să se redreseze și dobânzile încep să scadă, ceea ce este încurajator pentru dobânda variabilă.

Dragoș Popescu, fondator finanțareprincredit

Totodată, antreprenorul mai afirmă faptul că la acest moment cine alege dobândă fixă o face deoarece dorește să aibă predictibilitate, iar cine optează pentru dobândă variabilă speculează reducerea indicatorilor ce compun dobânda variabilă.

La acest moment, adaugă de asemenea Dragoș Popescu, foarte mulți clienți aleg să nu riște și merg pe dobânzile fixe de la bănci.

Fondatorul finanțareprincredit s-a referit de asemenea și la piața imobiliară raportat la nivelul dobânzilor la creditele ipotecare și Noua Casă, explicând faptul că în mod normal ar trebui să existe o scădere a tranzacțiilor prin creditare, deoarece gradul de îndatorare de 40 -45% este sugrumat de majorarea dobânzii, iar clientul nu se mai încadrează la valorile necesare pentru a achiziționa imobile la prețurile afișate în acest moment.

Cu alte cuvinte, spune Dragoș Popescu, ori clientul ajunge la prețul imobilului, ori vânzătorul imobilului ajunge la capacitatea cumpărătorului de achiziție, iar până ce aceste două aspecte de cerere și ofertă nu se ating, piața stagnează.

Subiectul ROBOR, care a suscitat interesul multor români care au luat credite, a fost de asemenea atins de antreprenor, acesta explicând, cu privire la perspectivele acestuia, că, pe scurt, totul depinde de decizia BNR în ceea ce privește dobânda de politică monetară.

Astfel, dacă aceasta nu se va majora, putem rămâne pe trendul descrescător al indicilor ce formează dobânzile în România.

Nu în ultimul rând, Dragoș Popescu a oferit și câteva sfaturi pentru clienții care vor să ia credite în această perioadă: să fie prudenți și atenți la costurile creditului, să ia credite cu avans mai mare de 20-25%, să nu se îndatoreze la maximum, adică peste 45% și, mai ales, să meargă la un broker de credite.