Ediția 12 a Premiilor Superscrieri anunță cele 46 de nominalizări

Cele mai bune materiale jurnalistice scrise în anul 2022 vor fi premiate în cadrul Galei #Superscrieri12, care va avea loc la jumătatea lunii mai.

Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends for Friends (FFFF.ro), al cărei scop este recunoașterea și celebrarea materialelor jurnalistice de impact. Competiția își propune să pună în lumina poveștile puternice, care informează corect, emoționează și schimbă percepții.

Tema ediției: Noile generații

Viitorul se bazează pe o generație bine pregătită, care înțelege puterea reală a jurnalismului de calitate. Într-o lume în care războiul și pandemia creează repercusiuni încă nedefinite, noile generații au nevoie de grijă, educație, ghidaj și curaj. Ediția curentă de Superscrieri pune noile generații în lumină și le încurajează să fie implicate și informate.

Superscrieri #12 este dedicată jurnalismului deschis și inovator. Mă bucur să descopăr jurnaliști care deschid și mai larg ochii și care înțeleg ca tehnologia și creativitatea merg mână în mână pentru a sluji interesul public. Juriul are o misiune grea anul acesta. Avem și generații noi, dar și generații mai mature, și astfel avem o competiție puternică și o diversitate de perspective remarcabilă. Felicitări nominalizaților și tuturor jurnaliștilor care cartografiază realitatea cu fiecare poveste spusă!

Paul Radu, jurnalist co-fondator RISE Project & OCCRP și Președintele juriului Superscrieri

Categorie nouă de concurs: Civic Influencers

Anul acesta, juriul va alege câștigători pentru 9 categorii de concurs: Debut jurnalistic, Audio/Podcast, Presă locală, Opinie, Investigație, Reportaj, TV și video-jurnalism, Fotojurnalism și – noutatea ediției – Civic Influencers.

Civic Influencers nominalizează și premiază creatorii de conținut online în spirit social sau civic, indiferent de platformă (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, blog etc.). Categoria recunoaște creatorii de conținut care aduc în fața publicului teme sociale de importanță generală pentru societate în mod responsabil, încurajează implicarea civică și au rol educativ pe diverse subiecte.

Noi membri în juriul Superscrieri

Juriul Superscrieri 12 este format din: Paul Radu (co-fondator OCCRP și RISE Project) – președintele juriului, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Dan Radu, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Octav Ganea, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu.

Acestora li se alătură și membri noi: Tudor Mușat, Codruța Simina, Daniel Condurache, Cristian Leonte; Alex Gâlmeanu și Ileana Szasz pentru jurizarea categoriei Fotojurnalism; Cosmin Pojoranu și Monica Jitariuc pentru jurizarea categoriei Civic Influencers; Andrei Ciurcanu pentru jurizarea premiului special „Animal Welfare în România”.

E important de precizat că regula conflictului de interese se aplică la jurizare, fiecare jurat recuzându-se de la evaluarea unor astfel de materiale/autori.

Votul Superscrierea Cititorilor

Publicul devine parte activă din Superscrieri și este invitat să voteze aici materialul preferat dintre cele 46 de nominalizări, până pe 7 mai.

Pe lângă Superscrierea Anului, cel mai important premiu al competiției, al doilea mare premiu, cu aceeași valoare financiară de 3000 de euro, este chiar acest premiu al publicului: Superscrierea Cititorilor.

Superscrieri își propune nu doar să aducă recunoaștere jurnaliștilor și altor autori, ci totodată să încurajeze publicul să fie proactiv și să le susțină munca. Doar având un public antrenat și implicat, poveștile de tip superscrieri pot produce cu adevărat impact.

Ca în fiecare an, categoriilor competitive se vor adăuga Premiile Onorifice oferite de Fundația Friends For Friends în colaborare cu partenerii Galei Superscrieri.

În cadrul Galei, va fi acordat și premiul special „Animal Welfare”, în valoare de 600 de euro, susținut de Humane Society International.

Nominalizații Premiilor Superscrieri #12 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție:

Debut jurnalistic

Audio/Podcast

Presă locală

Opinie

Investigație

Reportaj

TV & video-jurnalism

Fotojurnalism * fotografie documentară

Civic Influencers

Sursă foto: Kenny Eliason / Unsplash