[EXCLUSIV] Brokerul de credite Dragoș Popescu explică costurile ascunse ale refinanțării

Dragoș Popescu spune că anul acesta clientii s-au îngrămădit efectiv să își refinanțeze creditul, fiind anul poate cel mai bun din punct de vedere al apetitului de refinanțare al creditelor ipotecare.

Cine nu își doreste să treacă de la o rată mare la una mai mică?, se întreabă, retoric, brokerul. Mai ales că, spune acesta, toate s-au scumpit și parcă venitul a intrat la apă, în sensul că inflația și-a facut simțită prezența în toate planurile unei conviețuiri decentene.

În plus, afirmă Dragoș Popescu, băncile au venit cu oferte atractive pe partea de refinanțare cu argumente precum trecerea de la dobânda variabilă existentă la un credit cu dobândă fixă în primii ani, dobânda fixă fiind una considerabil mai mică.

Cea mai bună dobândă variabilă este la creditul Noua Casă, aceasta fiind compusă din IRCC +2%, care totuși a atins pragul 7.98%. În cazul în care dobânda dumneavoastră era formată din Robor, cu siguranță ați atins dobânda record de 9%. 

Dragoș Popescu, broker de credite

Prin urmare, explică brokerul, dacă luăm toate acestea în considerare și le comparăm cu oferta actuală de dobândă fixă de doar 5.9%, pe care o oferă unele bănci, parcă îți vine să explorezi puțin posibilitatea refinanțării.

În plus, mai spune acesta, unele bănci vin în ajutorul clienților cu oferte care includ scutirea clientului de plata taxelor notariale prin includerea acestora în oferta lor de refinanțare, sau prin acordarea unui voucher în valoare de 2000 lei pentru acoperirea acestor taxe.

Astfel, din experiența sa, sunt câteva lucruri care rămân nemenționate și care, din punctul său de vedere, trebuiesc lămurite.

Costurile care ies în evidență la refinanțare:

  1.       Evaluarea imobilului;
  2.       Contractul de ipotecă pe care îl face notarul;
  3.       Costul cu obținerea adresei de refinanțare.

Iar de aici încep, completează Dragoș Popescu, apar costurile despre care nimeni nu vorbește, și anume:

Costul de radiere a ipotecii de la banca de la care ai refinanțat creditul, care în funcție de câteva aspecte poate fi între 500 de lei și 700-800 de lei. Acestea se justifică prin faptul că notarul trebuie să se deplaseze la bancă, să autentifice o declarație dată de bancă pentru a putea apoi radia din cartea funciară sarcina, iar banca care a refinanțat creditul să vină cu ipoteca de prim rang.

De asemenea, mai spune specialistul, există o perioadă între momentul în care se eliberează adresa de refinanțare a băncii 1 și transmiterea banilor de la banca 2. Prin urmare, dacă clientul are în adresa de refinanțare o sumă de bani, ea va reflecta valoarea ce trebuie achitată în acel moment, ceea ce înseamnă că de atunci începe să curgă și dobânda, ceea ce poate să mai însemne o perioadă de câteva zile până la maximum o lună, timp în care banii vor ajunge de la banca 2 la banca 1, iar aici pot apărea niște diferențe de achitat.

Totodată, mai afirmă Dragoș Popescu, în cazul unui credit de Prima Casă unde trebuiesc obținute acordurile atât de la Ministerul de Finanțe cât și de la Banca 1, Banca 2 poate cere un scadențar la zi de la Banca 1 pentru a putea înainta cu dosarul de creditare.

De altfel Banca 2 va face plata prin ORDIN DE PLATĂ CONDIȚIONAT, care are costuri atât la Banca 2 cât și la Banca 1, care poate fi între 250 până la 500 de lei.

Dragoș Popescu, broker de credite

Brokerul mai subliniază de asemenea că acel voucher pe care unele bănci îl oferă este de mare folos, doar că acesta se acordă ulterior semnării refinanțării, iar taxele de mai sus, mai ales taxele notariale, trebuiesc suportate de client chiar la momentul semnării.

Taxele notariale, însă, specifică acesta, se vor recupera din acest voucher.

În același timp, completează Dragoș Popescu, trebuie menționat și avantajul refinanțării Creditului de Noua Casă (Prima Casă) cu deblocarea acelui depozit constituit la începutul creditului de 3 rate de dobândă, care prin refinanțare se deblochează iar banii revin inapoi la client.

Dragoș Popescu concluzionează spunând faptul că costurile de mai sus sunt mai puțin evidente, sunt costuri operaționale mai mult decât costuri ale produsului bancar de creditare, dar toate sunt suportate de client și trebuiesc luate în calcul.