EXCLUSIV | Enikő Péter, Uniprest Instal: Alfabetizarea în ce privește eficiența energetică a clădirilor este redusă în România

Prezentă în cadrul primei ediții a conferinței anuale a profesioniștilor în instalații, ”Install Efficiency”, organizată de Uniprest Instal, cu sprijinul Govnet, Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal, a explicat, foarte pe scurt, că „sărăcia energetică” este cauzată, pe de o parte, de creșterea prețurilor la energie, dar și de folosirea ineficientă a echipamentelor și instalațiilor în acest moment.

Acești doi factori suprapuși cresc presiunea și costul general al energiei. Este o problemă reală despre care se vorbește tot mai mult la nivel european, iar acest subiect ar trebui să fie mai des și pe agenda României, crede Enikő Péter.

Mai mult, reprezentanta Uniprest Instal a arătat că, din statisticile disponibile, 30% din populația României are dificultăți în plata facturilor de energie.

Putem face o distincție între clădirile noi, care vin deja cu un grad de eficiență mai ridicată, pentru că se construiesc foarte aproape de noile reglementări, și clădirile vechi. Aici avem o problemă foarte mare legată de numărul lor – 88% dintre clădirile din România au fost construite înainte de 1990.

Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal

Evident că partea de instalații este tot din acea perioadă, motiv pentru care eficiența clădirilor vechi este foarte scăzută. Prin urmare, concluzionează reprezentanta companiei, alfabetizarea în zona aceasta este una redusă.

Cât privește repartizarea rural-urban, Enikő Péter spune că în România, eficiența este mult mai redusă în zonele rurale, pentru că regiuni întregi încă folosesc tehnologii care sunt poluante, ineficiente, pe bază de combustibil solid, lemnos.

Pe de altă parte, referindu-se la investiția în sisteme care asigură eficiența energetică a clădirilor, aceasta adaugă că, dacă dorim să construim eficient și conform noilor reglementări, investiția inițială este mai mare, dar vine cu un confort sporit și eficiență pe termen lung.

De exemplu, în acest moment nu mai vorbim doar de sisteme de încălzire, vorbim și de sisteme de răcire, care reprezintă o provocare tot mai mare în contextul creșterii temperaturilor și a nevoii de confort, inclusiv în perioada de vară, mai declară reprezentanta companiei.

Există calcule făcute pe fotovoltaice și pompe de căldură, care au o amortizare destul de lungă în acest moment. Însă, când vorbim de eficiență, nu ar trebui să ne concentrăm doar pe aceste soluții, eficiența înseamnă mult mai mult. Este vorba și despre adăugarea unor elemente de control în instalații care elimină pierderea energiei și a căldurii. Mai înseamnă și înlocuirea unor echipamente vechi, cum ar fi pompele, care sunt responsabile pentru 6% din energia totală a lumii.

Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal

Nu în ultimul rând, ideea că eficiența poate fi atinsă doar cu investiții mari, este o preconcepție, mai crede aceasta. Putem fi la fel de eficienți doar prin adăugarea unor elemente mai puțin costisitoare și cu investiții mai mici.