Experiența Onions. Green Onions (Experience)

Echipați cu bunăstare și baticuri galbene, cu bere și ciorapi mov, ținuta obligatorie a celor de la Arta Sunetelor, ne-am dus la The Pub, 20 aprilie, 2023, unde se lansa Troubled Mind.

Eram mai mulți, lume multă cu pălării albastre și urechi roz, și vreo patru puști de 20 de ani care se constituiau într-o trupă rock. Al lor era CD-ul care se lansa, Troubled Mind.

Își spuneau Green Onions Experience, GOE, după ce pe la începuturi erau doar Onions Experience. Începuturi care datează de prin 2019 când au debutat la Cluj Blues Festival din anul cu pricina, alături de The Gamblers, Serbia, și Kyla Brox, Anglia. Debut promițător.

De atunci datează, dacă nu ne-nșelăm, melodia Johhny Lad, care ne-a atras nouă atenția. Ne-am zis: aici e ceva. Băieții s-au format la Academia Voltaj.

Apoi, au constituit grupul. Buuuun! Noi i-am auzit prima oară la Brezoi 2022. Ne-am zis atunci că dacă trupa rezistă frământărilor vârstei: gagici, bani, părinți, școală, cariere solo separate, dezertări, vor ajunge cunoscuți.

Și iată-i la The Pub București în 2023, cum spuneam. Cu un repertoriu bazat pe compoziții proprii, ceea ce este promițător. Amintim câteva: Troubled Mind, Tell Me Why, Out and Again, You got Me și Jungle Run.

Stilul afișat până acum, până își vor cristaliza personalitatea ca trupă și ca muzicieni, este un amestec de rock, blues, progres. La care se adaugă încercările solo ale solistului chitară și voce Vlad Mocănescu, și a unui sax, nu știm dacă permanent, care aduce calitate compozițiilor. Un stil agresiv pe alocuri, de calitate, cu secție ritmică în față sau riff-uri de chitară care subliniază linia melodică. Deci ceva bun. Totul într-un spectacol de calitate de nota 10.

Am vorbit cu solistul Vlad Mocănescu, de departe liderul grupului. L-am întrebat de ce nu ies trupele rock românești în Europa, în lume. De exemplu, trupa lor în deschidere la Pearl Jam sau Radiohead.

Mi-a răspuns că nu există interes din partea UCMR-ului și a altor instituții abilitate cu promovarea muzicii autohtone în lume. Mai bine zis nu interesează pe nimeni. Prin urmare, ei, GOE, își vor alcătui un fel de staff care să se ocupe special de chestia asta, pentru ca, de ce nu, GOE, să cânte în deschidere pe Wembley la nu-ș care trupă babană.

GOE, îmi mai spune Vlad, pregătește un turneu major. Nu se ocupă el, nu știe toate datele, dar se va auzi. Vârsta și calitatea stilului, ritmul și compozițiile, look-ul și vocea lui Vlad îi recomandă ca o trupă de viitor. Solidă. De concert. De turneu. Îi pomenim pe băieți, pentru că, nu-i așa?, Vlad nu cântă singur. Sunt Vasile Dică, chitară ritm, Darius Blaj, bas, Peter Dragu, baterie și Vlad Mocănescu de care tot zicem, solist chitară, voce, compozitor.