Fermierii români caută soluții pentru salvarea producției proprii de cereale ca urmare a importurilor ieftine din Ucraina

Fermierii români au înregistrat pierderi de cel puțin 50 milioane de euro, ȋn primăvara acestui an, din cauza importului de cereale ieftine, scutite de taxe vamale, din Ucraina. Deși producția de toamnă este una bună, agricultorii au acum probleme cu depozitarea recoltei, ȋn condiții sigure. Una dintre soluțiile pentru protecția cerealelor este fumigarea, proces care presupune un cost minim în comparație cu pierderile care pot fi cauzate de dăunătorii din depozite. 

Chiar dacă producția agricolă în zona de cereale nu este una ușor perisabilă, există costuri de depozitare și riscuri de infestare. Produsele trebuiesc aerisite, este nevoie de tratamente pentru a evita infestarea acestora, îndepărtarea rozătoarelor sau pentru eliminarea bacteriile care se pot dezvoltă în depozite. În ultima perioadă am observat o creștere accelerată a cererilor pentru servicii de fumigare a cerealelor din partea fermierilor parteneri. Depozitarii au stocuri destul de mari și nu reușesc să le vândă la prețurile dorite, care să le acopere costurile de producție. Cu toate acestea, au nevoie să protejeze cerealele stocate de dăunătorii de depozit pentru a nu afecta parametrii de calitate a mărfii, lucru care poate duce la scăderea și mai mult a prețurilor de vânzare.

ing. Marius Dana, directorul general al Agriangel

Fumigarea este o metodă rapidă și eficientă pentru dezinsecția spațiilor sau produselor, pentru a combate insectele și a asigura exterminarea dăunătorilor. Această metodă este folosită atât pentru dezinsecția cerealelor, dar și a mobilierului sau a depozitelor. Prețul fumigării este de 1 euro la fiecare tonă de cereale, iar pierderile cauzate de dăunători variază între 8 și 12 euro pe tonă. În același timp, fermierii sunt penalizați cu 2 până la 4 euro pe tonă din cauza prezenței insectelor dăunătoare.

În România, există o capacitate de stocare de 26 de milioane de tone de cereale, conform datelor de la Ministerul Agrigulturii. De asemenea, ministrul agriculturii a a anunțat recent că 2023 este un an agricol bun, producția de grâu fiind peste cea din 2022, în condițiile în care majoritatea fermierilor și depozitarilor au silozurile aproape pline.

Compania Agriangel a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, iar pentru următoarele 12 luni estimează majorarea acesteia cu 50%. Cererile pentru serviciile de fumigare și DDD sunt ȋn creștere, iar compania vrea să ȋși îmbunătățească prezența la nivel național, prin deschiderea de agenții regionale care să scurteze timpii de răspuns la solicitările clienților.

Urmează ca, în perioada următoare, să încheiem procesul de rebranding, proces la care lucrăm de câteva luni. Vom avea o identitate nouă, verde, vibrantă care ne va permite să trecem la următorul nivel al business-ului și să devenim un jucător regional.

ing. Marius Dana, directorul general al Agriangel

Importurile de cereale din Ucraina s-ar putea relua ȋn toamnă

Ȋn luna mai a acestui an, importurile de cereale din Ucraina au fost limitate ȋn România și alte patru țări vecine. Restricțiile expiră pe 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu a luat ȋncă o decizie referitoare la prelungirea lor.

Deschiderea Guvernului României în privința susținerii exportului de cereale prin România a avut drept efect colateral și blocarea tranzacțiilor interne cu cereale, din cauza prețului mic generat de oferta abundentă din piață. România și Ucraina au semnat un acord bilateral în luna august, prin care s-a stabilit un obiectiv ambițios de a dubla cantitatea de cereale din Ucraina care tranzitează țara noastră, de la două la patru milioane de tone pe lună.

Această decizie va afecta comercializarea cerealelor românești, prin lipsa de lichidități pentru fermieri și, mai departe, dificultăți în plata la timp a furnizorilor. Tot acest lanț de evenimente poate cauza și o lipsă de inputuri pentru înființarea noilor culturi sau împrumuturi cu dobânzi mari pentru fermieri și, astfel, decapitalizarea fermierilor români.

Este important de menționat că, în această primăvară, fermierii români au înregistrat pierderi de cel puțin 50 milioane de euro din cauza diferențelor de preț față de cerealele ucrainene. Anul trecut și la începutul lui 2023, o parte din cerealele ucrainene care trebuiau tranzitate prin România, au fost de fapt importate de unii producători din industria agroalimentară din țara noastră, profitând de faptul că acestea erau scutite de taxe vamale.

Descrierea companiei

Agriangel este specializată în servicii de fumigare a cerealelor în conformitate cu standardele de sănătate publică și de mediu în vigoare. Fumigarea este o soluție eficientă pentru combaterea dăunătorilor din spațiile de depozitare a cerealelor: silozuri, hale, mori sau trenuri de marfă. Cu o istorie de 12 ani, compania deservește depozitări de cereale la nivel național și se află în mod constant în căutarea unor procese și soluții invatoare, ecologice și durabile.

Sursă foto: Andrei Minasian