Marile „iluzii” create de univers: reflecțiile timpului, în sfârșit observate

Mergi printr-un labirint de oglinzi, iar într-un final te vei confrunta cu tine însuți. Nasul tău se întâlnește cu propriul tău nas, vârfurile degetelor întâlnesc gemenele lor fantomatice, începe un articol pe această temă din sciencealert.

În cea mai mare parte a timpului, o reflecție nu are nevoie de nicio explicație, continuă materialul, coliziunea luminii cu suprafața oglinzii fiind aproape intuitivă.

Pentru mai mult de 60 de ani, însă, oamenii de știință au luat în considerare o reflecție subtil mai diferită, care nu se petrece în cele trei dimensiuni ale spațiului, ci în timp.

Acum, însă, cercetătorii de la Centrul de cercetare în științe avansate al conglomeratului de universități publice din New York (CUNY) au transformat teoria „reflecțiilor temporale” în practică, producând prima dovadă experimentală a manipulării acestora în spectrul electromagnetic.

„A fost un experiment cu adevărat extraordinar de observat, datorită timpului îndelungat trecut de la momentul când acest fenomen contraintuitiv a fost prezis și a felului în care undele reflectate de timp se compară cu cele reflectate de spațiu”, a declarat cercetătoarea Andrea Alù, director fondator al Inițiativei fotonice din cadrul CUNY.

Efectul acestei reflecții în timp nu va deschide însă o breșă în realitate, dar va deplasa frecvența undei în moduri în care tehnologia ar putea-o face în domenii precum imagistica, calculul analog sau filtrarea optică.

În mod bizar, mai scrie sciencealert, „ecoul” frecvenței alterate este de asemenea un revers al semnalului inițial, asemănător felului în care cineva care ar număra de la 1 la 10 ar auzi fiecare cifră rostită invers, în sens descrescător.