Mitul asemănării exoplanetei TRAPPIST-1b cu Pământul, spulberat de James Webb

Pentru o vreme de la descoperirea sistemului TRAPPIST în 2017, s-a crezut că planetele care îl compun ar fi locuibile. Mulți deja visau la accelerarea inventării unor sisteme de propulsie care să transporte oamenii pe distanța celor aproximativ 39 de ani-lumină de la Pământ și până la această exoplanetă într-un timp cât mai scurt.

Telescopul James Webb a dovedit însă că lucrurile nu stau chiar așa, după cum arată sciencealert. Cel puțin în ce privește exoplaneta TRAPPIST-1b.

Astfel, deși aceasta are masa și raza asemănătoare cu ale planetei noastre, temperatura ei este estimată la peste 200 de grade Celsius, în vreme ce prezența unei atmosfere este improbabilă.

Cu toate acestea, spune publicația citată, acest lucru nu este de mirare dat fiind faptul că TRAPPIST-1b este situată atât de aproape de pitica roșie aflată în centrul sistemului de șapte planete, încât îi ia o zi și jumătate să orbiteze în jurul acesteia.

Trei dintre aceste șapte planete, însă, mai notează sciencealert, sunt suficient de aproape de steaua centrală încât să se afle în așa-numita zonă locuibilă, la o distanță suficient de sigură încât apa de la suprafață să nu fiarbă, dar în același timp suficient de aproape încât aceasta să nu înghețe.

Sursa citată mai arată faptul că piticele roșii, precum și cea în jurul căreia gravitează TRAPPIST-1b, sunt mult mai mici și mai reci decât soarele terestru, ceea ce înseamnă că zona locuibilă este mult mai aproape de acestea.

Pe de altă parte, „comportamentul” lor este mult mai violent, din acestea erupând la răstimpuri jeturi puternice de radiații.

„Există de 10 ori mai multe stele de tipul acesta (pitice roșii, n.r.) în Calea Lactee decât stele precum Soarele, iar probabilitatea ca planete stâncoase să orbiteze în jurul lor este de două ori mai mare decât în jurul unora așa cum este Soarele”, a explicat Thomas Greene, astrofizician în cadrul Centrului de cercetare Ames al NASA.