Prima expoziție de anvergură dedicată lui Constantin Brâncuși în România se deschide pe 30 septembrie la Timișoara

Astăzi a avut loc la București, la Banca Națională a României, conferința de presă care prezintă detalii despre expoziția eveniment desfășurată sub egida „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Expoziția este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în țara sa natală și va reuni o sută de lucrări ale artistului.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș și organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc., dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.

Astfel, selecția realizată de curatoarea Doina Lemny ne propune o imersiune în universul brâncușian privit prin lentilele legăturii artistului cu originile sale. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o foarte interesantă și inedită selecție de fotografii, precum și fragmente filmate chiar de către artist.

Expoziţia punctează anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu ţara sa natală, cu arta şi literatura românească, lăsând publicului libertatea de a sesiza aceste relaţii subtile după propriile intuiţii şi simţăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creaţia sa punând accent pe prima perioadă ce poartă însemnele formării sale în România, şi pe dialogul pe care l-a întreţinut în permanenţă cu compatrioţii săi prin participarea la diverse manifestări artistice.

Doina Lemny, curatoarea expoziției, expert internațional în arta lui Constantin Brâncuși

Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.

Ne-am propus ca titulatura de Capitală Europeană a Culturii să fie contextul care pune Timișoara pe harta destinațiilor culturale europene și, după ample pregătiri și investiții în Muzeul Național de Artă, iată că am reușit. În calitate de autoritate finanțatoare, este o onoare pentru Consiliul Județean Timiș să facă posibilă cea mai importantă expoziție dedicată, în ultimii 50 de ani, lui Constantin Brâncuși în țara sa natală. Cred că, odată cu expozițiile Paul Neagu, apoi Victor Brauner și acum, Brâncuși, am făcut din Timișoara o mândră Capitală Europeană a Culturii și, totodată, o adevărată Capitală a Artelor Vizuale a României.

Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș

Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters este Comisarul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Ce urmează să vedem începând cu 30 septembrie la Muzeul Național de Artă din Timișoara este prima expoziție Brâncuși care plasează artistul într-un context românesc și reprezintă o binemeritată revenire simbolică în patria de origine. Din punct de vedere instituțional, expoziția Brâncuși de la Timișoara ilustrează și un exemplu de bune practici și de colaborare complexă între instituții românești și străine, atât publice, cât și private. E un succes că am reușit să strângem în jurul proiectul oameni foarte capabili și să arătăm că se poate face un astfel de proiect ambițios, la un nivel ridicat și în România. Constatăm că expoziția beneficiază și de un sprijin semnificativ din partea firmelor românești sau active în România și sperăm să vedem și în viitor astfel de implicări în zona artei vizuale.

Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters

Biletele pentru expoziția Brâncuși s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate pe website-ul dedicat: www.brancusi-2023.info. Pentru buna organizare, expoziția va putea fi vizitată prin rezervarea anterioară a zilei și orei dorite, urmând ca fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni să ofere publicului larg acces gratuit, menținându-se politica de rezervare prealabilă online. Mai multe detalii despre rezervarea tururilor ghidate, a programului de mediere pentru copii sau mai multe informații despre regulile de acces, regăsiți pe website-ul dedicat expoziției.

Sursă foto: Art Encounters