Proiectul Noului Cod Silvic – o provocare pe termen scurt care impune deschidere și colaborare

Procesul de elaborare a Noului Cod Silvic a început, transmite Asociația Forestierilor din România (ASFOR).

Astfel, noul Cod Silvic va fi realizat în cadrul proiectului „Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C2 – Păduri și protecția biodiversității. Proiectul Noului Cod Silvic va trebui elaborat până la finalul lunii mai 2023.

Prin urmare, ASFOR transmite faptul că are în față o provocare pe termen scurt care impune deschidere și colaborare din partea tuturor celor care au experiența și expertiza necesare pentru a produce un proiect de Cod Silvic valid și perfect ancorat în realitățile zilelor noastre.

Mai mult, spune sursa citată, domeniul de reglementare este unul extrem de complex, din experiențele anterioare, știind că un asemenea proiect necesită multă atenție și multă muncă, iar ultima modificare de anvergură a Codului Silvic a avut nevoie de aproape 2 ani de discuții în grupurile de experți.

Astfel, cei din ASFOR sunt deschiși, implicați și constructivi, mai spun aceștia, adăugând că vor pune la dispoziție toată expertiza necesară pentru a acoperi segmentul de exploatare a pădurilor.

De asemenea, conform sursei citate, noul Cod Silvic trebuie să ducă la o armonie perfectă între buna îngrijire a pădurii și nevoile comunităților locale și ale populației.

Nu în ultimul rând, ASFOR spune că nu trebuie să uităm că lemnul este o resursă regenerabilă care stă la baza dezvoltării civilizației umane și o resursă care astăzi participă activ la angajamentele de luptă cu schimbările climatice.

Așa cum spus în repetate rânduri, non-intervenția nu este o soluție! Am văzut cu toții că protejarea strictă a unor zone forestiere a dus la dispariția comunităților locale.

ASFOR

În concluzie, arată ASFOR, mecanismul de administrare a pădurilor trebuie sa asigure un echilibru just între om și pădure, adăugând faptul că nu excluderea omului, ci accentul pe om, care trăiește de mii de ani în comunitățile locale din proximitatea pădurilor, este calea spre echilibru.