Quantinuum a dezvăluit computerul cuantic H2, iar cei care l-au văzut spun că este o revelație

Compania Quantinuum, derivată din Honeywell în anul 2021, după ce aceasta din urmă a cumpărat compania britanică Cambridge Quantum, a dezvăluit recent presei computerul cuantic H2, cu o capacitate de 32 de qubiți. Jurnaliștilor nu le-a fost însă permis să-l fotografieze.

Quantinuum pretinde că acesta este cel mai precis computer cuantic construit vreodată, o afirmație foarte puternică, conform Business Insider, deoarece, pentru a-și putea dovedi supremația asupra supercomputerelor actuale, mașinile de calcul cuantice vor trebui să opereze nu cu zeci, ci cu sute sau mii de qubiți.

Mai mult, notează sursa citată, procesele de calcul realizate de aceste aparate pot fi influențate de schimbări infinitezimale ale mediului, cum ar fi temperatura sau lumina, oricare dintre acestea putând interfera cu operațiunile complexe ale qubiților.

Cu alte cuvinte, cu cât mai mulți qubiți sunt adunați într-un singur loc, cu atât sunt mai mari șansele ca aceștia să fie „distrași” de așa-numitul „zgomot” exterior, cauzat de factori precum cei descriși mai sus, ceea ce ar face ca rezultatele oferite de aceștia să fie cu atât mai imprecise.

Din acest motiv, mai spune Business Insider, anumiți sceptici au declarat că procesul computațional cuantic la o asemenea scară nu va fi posibil. Cu toate acestea, însă, executivul implicat în concepția design-ului și construirii computerelor de la Quantinuum, a declarat că chiar munca sa îl face încrezător.

Nu este o problemă de dacă, ci de când„, a explicat acesta.

Conform unei simulări grafice puse la dispoziția jurnaliștilor de Quantinuum, computerul H2 este de dimensiunea unei mici încăperi, componentele sale fiind dispuse pe suprafața mai multor mese, în loc de a fi încastrate într-o singură carcasă, așa cum se întâmplă la supercomputerele actuale.

Concret, notează sursa citată, computerul H2 este întins pe suprafața a două mese de aproximativ 10 metri pătrați fiecare, cablurile necesare interconectării elementelor fiind bine organizate, iar răcirea casetelor unde sunt stocați qubiții făcându-se cu lasere.

Cât despre metoda de funcționare, aceasta presupune – parțial – ioni „capturați” ca bază a qubiților, ceea ce înseamnă, mai exact, că oameni de știință iau atomi de yterbiu pe care îi dezgolesc de electroni, după care îi încarcă și îi plasează într-un mic compartiment de dimensiunea unei unghii care le restricționează mișcările.

Nu în ultimul rând, jurnalistul care a descris experiența vizionării computerului H2, a comparat acest eveniment cu un moment de pionierat pentru știință, mai precis cel în care matematiciana Ada Lovelace a explicat potențialul mașinii analitice în secolul XVIII.

Sursă foto: Shutterstock / Costex