Recomandare de lectură: O carte despre grădinărit, folosirea echitabilă a resurselor și grija pentru natură

Obținerea unor alimente sănătoase și prietenoase cu mediul a devenit o preocupare reală pentru tot mai mulți dintre noi pe măsură ce agricultura industrială ne-a limitat din ce în ce mai mult accesul la alimente locale de calitate. Permacultura reprezintă soluția ideală pentru a practica o agricultură sustenabilă și a ne bucura totodată de produse superioare din punct de vedere calitativ.

În cartea Permacultura în grădină lună de lună, recent apărută la editura ap! (ACT și Politon), Damien Dekarz, pasionat și practicant de permacultură și agroecologie, dar și fondatorul unui popular canal de YouTube pe aceste teme, vorbește despre grădinăritul natural și despre permacultura care poate fi practicată de oricine este proprietarul unei grădini.

Cartea este o lectură foarte utilă pentru toți cei interesați de amenajarea corectă a unei grădini. „Permacultura în grădină lună de lună” este totodată o invitație de a regândi toate sectoarele vieții noastre: habitatul, utilajele și tehnologiile, sănătatea și starea de bine, finanțele și economia sau chiar grija pentru natură și pământ sunt deopotrivă subiecte pe care Damien Dekarz le abordează în acest volum recent apărut în limba română.

Aș spune așadar că, dacă în viața de zi cu zi avem grijă de pământ, cât și de oameni și veghem la împărțirea echitabilă a resurselor, atunci înseamnă că facem permacultură. Permacultura nu se limitează însă la simplul fapt de a te ocupa de grădinărit. Este o invitație de a regândi toate sectoarele vieții noastre. Habitatul, utilajele și tehnologiile, învățământul și cultura, sănătatea și starea de bine, finanțele și economia, proprietățile funciare și modul de guvernanță sau chiar grija pentru natură și pământ sunt tot atâtea subiecte importante pentru permacultor.

Damien Dekarz

Autorul oferă metode de menținere a solului viu în timpul creșterii culturilor, dar și de creare a compostului, de a prezerva semințele etc. Totodată, cartea vorbește despre diversitatea vietăților minuscule care populează fiecare porțiune de pământ, contribuind fundamental la buna funcționare a unui întreg ecosistem.

Într-un pumn de teren fertil, pot exista mai bine de 7 miliarde de vietăți, cam câți oameni există pe Terra.

Damien Dekarz

Damien Dekarz, cunoscut pentru videoclipurile sale inspiratoare și practice de pe canalul său de YouTube care depășește 400 de mii de urmăritori („Permaculture, agroécologie, etc.”), este ovoce cu autoritate pentru oricine visează la o grădină productivă de fructe și legume, care să protejeze și să susțină biodiversitatea.

Volumul său te va învăța să devii autonom îngrijind o grădină productivă în care solul se regenerează, iar biodiversitatea locală este protejată. Autorul a experimentat pe cont propriu acest tip de autonomie, reușind să obțină încă din primul an necesarul de legume al familiei sale dintr-o grădină de doar câteva mii de metri pătrați, iar din al doilea an, grădina lui Damien Dekarz a început să producă un surplus pe care Damien l-a vândut, reușind să obțină astfel un venit moderat.