Siegfred Mureșan: PPE cere mai multe fonduri UE pentru fermieri și respinge țintele de reducere a pesticidelor

Adunarea politică a Partidului Popular European (PPE) a adoptat o rezoluţie, coordonată de vicepreşedintele responsabil de politicile agricole Siegfried Mureşan, pentru sprijinirea agricultorilor din România şi din Europa, care respinge ţinta propusă de Comisia Europeană de a reduce pesticidele cu 50% în toate ţările membre până în 2030, precum şi obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, informează un comunicat al eurodeputatului PNL.

„În primul rând, susţinem creşterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Fermierii din România şi din toate ţările UE au fost puternic afectaţi de inflaţie, de pandemia de COVID-19, dar şi de consecinţele războiului din Ucraina. Pentru mulţi fermieri, costurile au crescut mai mult decât veniturile în ultima perioadă şi misiunea lor de a garanta siguranţa alimentară pe continent a devenit din ce în ce mai grea. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate şi la preţuri accesibile în ţările noastre, dar şi pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului”, a declarat Siegfried Mureşan.

El a precizat, în acelaşi timp, că formaţiunea politică paneuropeană vrea să se asigure că în următoarea perioadă nu vor fi luate măsuri care să crească şi mai mult povara pe umerii fermierilor.

Ca atare, respingem ţintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producţia agricolă. Deşi suntem un susţinător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate ţările membre până în 2030, nu ţine deloc cont de realitatea din teren. În primul rând, aplicarea acestei ţinte va duce la o scădere imediată a producţiei şi veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la graniţele noastre. În al doilea rând, unele ţări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puţine pesticide decât alte ţări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obţină o producţie suficient de mare pentru a se întreţine şi a continua să producă.

Siegfred Mureşan

Acesta a mai adăugat faptul că oficialii își doresc reducerea pesticidelor în producţia agricolă, lucru pe care îl doresc și fermierii, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să ţină cont de nevoile şi specificul fermierilor din toate ţările membre şi protejând fermele mici şi medii.

Siegfred Mureșan a mai arătat, de asemenea, că este propusă, în schimb, creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor creşte productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide.

O altă propunere pe care o respingem este obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, prevăzută în propunerea de regulament privind restaurarea naturii. Ar fi o decizie iresponsabilă să lăsăm o parte din terenul agricol nelucrat în această perioadă de criză agricolă globală.

Siegfred Mureșan

Rezoluţia adoptată ar urma să stea la baza programului electoral al PPE pentru fermieri din următoarele luni şi pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Sursă foto: Facebook / Siegfred Mureșan