O dimensionare la scară mare a unei căpșuni, inspirată de „căpșunari” și dedicată acestora, va fi prezentă la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie – 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

Colaborarea cu Oana a fost continuă, o căutare permanentă, o cercetare de forme și materiale. Pentru mine este un proiect singular, datorită modului în care transmite un mesaj important, cu un conținut social aparte, prin frumusețea și prețiozitatea piesei.

Javier Peña-Ibañez, directorul Festivalului Concéntrico

Lucrarea „Fresaˮ va fi amplasată în Piața Sfânta Ana, având pe fundal Biserica de Santa María de Palacio și Parcul copiilor, fiind vizibilă din depărtare și va rămâne acolo ca un simbol – o odă adusă locuitorilor și vizitatorilor din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice, precum și fructului, pământului și oamenilor care îl cultivă, îl aduc la masă și ne dau posibilitatea de a-l gusta.

Proiectul este inspirat de culegătorii de căpșuni și de cei peste un milion de lucrători agricoli sezonieri din întreaga Uniune Europeană și dedicat acestora.

Concéntrico s-a remarcat cu adevărat ca un festival inspirațional, cu proiecte incredibile, an de an. Am admirat de mult timp munca echipei festivalului, care stă mărturie pentru participanți, la fel ca pentru organizatori. Proiectul meu, așa cum bănuiesc mulți, este cu adevărat rezultatul unei colaborări cu Javier și cu producătorii instalației – ei sunt în egală măsură coautori alături de mine. A fost un proces care mi-a adus bucurie, sunt onorată de invitație și recunoscătoare pentru grija ce mi-au arătat-o.

Oana Stănescu

Proiectul realizat de arhitecta Oana Stănescu pentru Concéntrico 09, o dimensionare la scară mare a unei căpșuni, un cocon roșu, moale, cu raze de lumină în formă de semințe și un spațiu introvertit bogat și pașnic, străin de lumea exterioară, care te protejează și te ferește de orice rău, permite accesul vizitatorilor, printr-o mică deschidere, pentru a descoperi interiorul în forma fructului de căpșună.

Cât privește cariera Oanei Stănescu, acum câțiva ani, un articol din New York Times titra următorul lucru: „Pentru un arhitect serios precum Oana Stănescu, care a construit blocuri de locuinţe în Dallas şi un pod în Slovenia, ar putea fi o surpriză faptul că cea mai cunoscută operă realizată de ea este un vulcan înalt de 15 metri pe care Kanye West îl amplasa pe scenă, în timpul grandiosului său turneu Yeezus”.